Skip to Content
WAT TE DOEN TEGEN EEN DROGE HOOFDHUID?

HAARTIPS

Een jeukende droge hoofdhuid is geen pretje. Lees hier wat je kunt doen tegen een droge hoofdhuid zodat je geen last meer hebt van schilfers of jeuk.

Tips voor het verzorgen en behandelen van een droge hoofdhuid

Wat is een droge hoofdhuid?

Een (extreme) droge hoofdhuid is vaak te herkennen aan witte schilfers op je hoofdhuid en vaak een strak voelende hoofdhuid. Daarnaast kan een droge hoofdhuid jeuk, roodheid en soms zelfs haaruitval veroorzaken. Een droge hoofdhuid ontstaat doordat de hoofdhuid te weinig vocht vasthoudt. De balans van vetten in je huid is dan verstoord waardoor je huid vocht makkelijker doorlaat. Het vocht in je huid verdampt makkelijker, waardoor je huid uitdroogt. Een verstoorde balans van de vetten in je huid is dus de directe oorzaak van een uitgedroogde hoofdhuid.

Wat zijn de oorzaken van een droge hoofdhuid?

Wellicht vraag je je af: waarom ervaar ik jeuk op mijn hoofdhuid? Jeuk en/of een droge hoofdhuid kunnen diverse oorzaken hebben. Hieronder sommen we ze voor je op:

  • Het gebruik van agressieve haarproducten: Het gebruik van shampoos of haarverzorgingsproducten die agressieve chemicaliën bevatten, zoals sulfaten en parabenen, kan de natuurlijke oliën van de hoofdhuid verwijderen en tot droogheid leiden.
  • Huidproblemen: verschillende huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of seborrheic dermatitis kunnen leiden tot een droge en jeukende hoofdhuid.
  • Fysieke of emotionele stress: ook stress kan invloed hebben op de conditie van je hoofdhuid. Het kan de natuurlijke balans van je hoofdhuid verstoren.
  • Veranderingen in hormoonspiegels: tijdens een zwangerschap, de menopauze of hormonale stoornissen vindt er een verandering plaats in hormonen die kunnen bijdragen aan een droge hoofdhuid.
  • Schommelingen in temperatuur en seizoenen: de hoofdhuid kan uitdrogen tijdens de winter door de koude, droge lucht. Ook tijdens de zomer kan de hoofdhuid uitdrogen door de hitte en blootstelling aan de zon.
  • Ongezonde voeding of roken: onvoldoende inname van bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine E, vitamine B en omega-3 resulteren in een droge hoofdhuid.
  • Overmatig je haar wassen: het vaak wassen van je haar, vooral met heet water, verstoort de natuurlijke oliën in je haar en zorgt voor uitdroging van de hoofdhuid.

Tips voor het behandelen van droge hoofdhuid

Om te zorgen dat de vochtbalans in je hoofdhuid weer terug naar normaal gaat, hebben wij een aantal tips op een rij gezet om je droge hoofdhuid te behandelen. Lees onder andere welke Authentic Beauty Concept cleansers en haarmaskers je het best kan gebruiken voor een droge en gevoelige hoofdhuid.

Tip 1: Maak gebruik van shampoo voor droge hoofdhuid

Het is duidelijk dat je shampoo te agressief is als je hoofdhuid na het wassen strak en droog aanvoelt. Vermijd shampoos met agressieve chemicaliën, parfum, sulfaten, parabenen en alcohol wanneer je dit ervaart.

Om een droge hoofdhuid te behandelen, is het belangrijk om een milde, parfumvrije shampoo met hydraterende en voedende ingrediënten te gebruiken. De Bare Cleanser van Authentic Beauty Concept is een parfumvrije, transparante shampoo die de natuurlijke barrière van je haar en hoofdhuid beschermt. Deze shampoo hydrateert niet alleen een droge hoofdhuid en gestrest haar, maar reinigt ook op een zachte manier.

Tip 2: Maak gebruik van een haarmasker

Wil je je hoofdhuid echt verwennen en hydrateren? Bezoek dan een Authentic Beauty Concept salon voor een luxe behandeling met onze Detoxifying Scalp Mud. Dit salon exclusieve haarmasker helpt niet alleen om je hoofdhuid te verzachten, maar bevordert ook het algemene welzijn van je hoofdhuid. In de salon wordt dit masker gecombineerd met de Balancing Potion van Authentic Beauty Concept en water, ook wel bekend als de Scalp Detox set. Hier is hoe onze experts het aanbrengen:

  • Er wordt 15g Detoxifying Scalp Mud, 15ml Balancing Potion en 15ml water in een mengkom gemengd.
  • Het mengsel wordt sectie voor sectie aangebracht op je hoofdhuid met de vingertoppen en wordt zachtjes ingemasseerd.
  • Ontspan terwijl onze specialisten het mengsel in je hoofdhuid masseren; deze massage stimuleert de bloedstroom en versterkt het welzijn van je hoofdhuid.
  • Het mengsel moet 10-15 minuten intrekken zodat de voedende ingrediënten hun werk kunnen doen.
  • Je haar wordt daarna grondig gespoeld met warm water. Je zult direct het verschil voelen!

Wil jij deze ultieme hoofdhuidbehandeling ervaren? Bekijk via de Salon Finder jouw dichtstbijzijnde Authentic Beauty Concept-salon en geef je hoofdhuid wat extra aandacht!

Ook de Hydrating Jelly Mask van Authentic Beauty concept is een gel haarmasker speciaal voor de hoofdhuid. Door de natuurlijke ingrediënten van spirulina en aloë vera wordt het haar en de hoofdhuid gevoed en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Naast het gebruik van een haarmasker kan een hoofdhuidscrub ook goed werken. De Authentic Beauty Concept Sensorial Cream Scrub is een natuurlijke scrub voor de hoofdhuid, het lichaam en gezicht. Deze ontgiftende scrub verwijdert overtollige oliën, onzuiverheden en productopbouw. De scrub helpt om de hoofdhuid en huid barrière weer terug in balans te brengen.

Tip 3: Gebruik weinig conditioner

Gebruik met mate een milde, hydraterende conditioner, zoals de Authentic Beauty Concept Hydrate Conditioner, om je haar en hoofdhuid te voeden. Breng de conditioner alleen aan op de punten en vermijd de hoofdhuid als je snel last hebt van een droge hoofdhuid.

Tip 4: Bescherm je haar tegen hitte

Het gebruik van warmte kan de balans van je haar en hoofdhuid verstoren. Een hete douche kan de natuurlijke beschermende laag van je haar beschadigen en je hoofdhuid uitdrogen. Daarom is het aan te raden om je haar met lauw water te wassen en het gebruik van heet water te vermijden.

Daarnaast kan warmte van stylingtools of föhn ook effect hebben op je haar en hoofdhuid. Bij het gebruik van dergelijke tools is het verstandig om te kiezen voor een koelere stand of je haar aan de lucht te laten drogen.

Tip 5: Let op wat je eet

Bij een gezonde hoofdhuid is voeding ook een belangrijk onderdeel om in de gaten te houden. Voldoende inname van vitamine E, vitamine B en omega-3 zijn belangrijk om je hoofdhuid in balans te houden. Voedingsmiddelen zoals avocado's, vette vis, noten en lijnzaad zijn rijk aan deze vitaminen. Daarnaast is zink een mineraal dat bijdraagt aan de soepelheid van de hoofdhuid. In het algemeen is het regelmatig eten van groenten, fruit en het drinken van voldoende water goed voor je (hoofd) huid. Een gezonde eetstijl heeft dus veel positieve gevolgen voor de hoofdhuid.

Producten voor droge hoofdhuid

Gezond haar en een evenwichtige hoofdhuid vormen het ideale canvas om een mooie look te creëren. Daarom heeft Authentic Beauty Concept een assortiment vol met unieke ingrediënten die je droge hoofdhuid en ook je haar verzorgen.

  • Bare Cleanser 300 ml - Natuurlijke shampoo voor gevoelige hoofdhuid

    Reinigt op milde wijze

    ...

    € 31.00

  • Hydrating Jelly Mask 200ml - Natuurlijk gelmasker voor dof & krullend haar

    Diepe hydratatie met een lichtgewicht textuur

    ...

    € 42.60

  • Sensorial Cream Scrub 250 ml - natuurlijke scrub voor hoofdhuid, lichaam en gezicht

    Vrij van siliconen, minerale oliën en parabenen

    ...

    € 40.50

Wanneer moet je naar de huisarts met een droge hoofdhuid?

Als je (extreme) droge hoofdhuid aanhoudt of verergert en onze tips niet helpen, raadpleeg dan een huisarts of dermatoloog voor professioneel advies. Maak een afspraak bij de huisarts wanneer:

  • Je erg veel jeuk ervaart en vaak moet krabben
  • Je hoofdhuid pijn doet
  • Je wondjes krijgt op je hoofdhuid
  • Je zorgen maakt over je symptomen

Soms kan een medische aandoening, zoals eczeem, de oorzaak zijn van de droge hoofdhuid. De huisarts of dermatoloog kan je hier meer over vertellen en je helpen dit beter te behandelen.

Veelgestelde vragen over een droge hoofdhuid.

Wat te doen tegen droge hoofdhuid?
Om een droge hoofdhuid te behandelen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld een shampoo die speciaal is ontwikkeld voor een droge hoofdhuid en die vrij is van parfum, siliconen en parabenen. Naast de shampoo kan een voedend haarmasker of een hoofdhuidscrub ook effectief zijn tegen een droge hoofdhuid. Het is belangrijk om niet te veel conditioner te gebruiken en alleen aan te brengen op de haarpunten. Douche bij voorkeur met lauw water in plaats van heet water om uitdroging van de hoofdhuid te voorkomen. Wees voorzichtig met stylingtools en föhns; het is beter om je haar aan de lucht te laten drogen. Zorg er ook voor dat je voldoende vitamines en water binnenkrijgt.

Hoe krijg je schilfers uit je haar?
Je verwijdert schilfers uit je haar door je hoofdhuid voorzichtig tijdens het wassen te masseren. Zo maak je de schilfers los. Daarnaast kan je een milde, hydraterende shampoo gebruiken en je haar alleen wassen met lauw water om uitdroging en zo schilfers te voorkomen.

Wat is de beste shampoo voor droge hoofdhuid?
Een goede shampoo om te gebruiken als je een droge hoofdhuid hebt, is de Bare Cleanser van Authentic Beauty Concept. Deze parfumvrije, transparante reiniger verwijdert mild build-up en beschermt de natuurlijke barrière van haar en hoofdhuid. Verrijkt met Spirulina-extract hydrateert het gestrest haar en de hoofdhuid, waardoor je gevoed en gerevitaliseerd achterblijft.

Wat is het verschil tussen roos en droge hoofdhuid?
Een droge hoofdhuid wordt vaak verward met roos. Maar dit is niet hetzelfde. Roos wordt veroorzaakt door een gist op de hoofdhuid, wat resulteert in grotere, vettige, gelige schilfers en roodheid. Een droge hoofdhuid ontstaat door onvoldoende vocht, resulterend in kleinere, witte, droge schilfers en een strak of jeukend gevoel. Voor roos heb je dan ook andere haarproducten nodig dan bij een droge hoofdhuid.

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
SALON FINDER
HEB JE VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP